събота, 5 септември 2009 г.

Писмо

Наскоро получих ето това писмо:

Venzi,zdrasti! Sorry za bezpokojstvoto, no mnogo se razstroih kato prochetoh bloga ti i kato kazvash, che Never felt better, a niamash menstruacija 3 meseca...I az sum taka direktna kato tebe i zatova shte si kaja mnenieto...Tova, koeto kazva tozi Milko, 4e problemite idvali ot teen-godinite ti, sa pulni gluposti...Pogledni si menuto- kak e vuzmojno??? Umut mi ne go pobira- slanina i beltuci... Ami kude sa ti plodovete, salatite- v tiah se sudurja naj-chistata voda- kazva se strukturirana...I kakvi sa tezi tejesti- kato govorish za babite- te sa vdigali takiva neshta??? I Gospod ni e suzdal, za da vdigame takiva kgmi- haide be...Sestra mi predi godini beshe vdigala s niakakuv trenior za okolo sedmica i i spria menstruacijata, kato nikoga predi tova ne e imala problemi,a i e basketbolistka...Molia te, napravi si revizija na tova, koeto pravish v momenta, javno ima greshka i tialoto ti dava signal, vsichko e popravimo, tupota e da se gleda tolkova nazad...Vijdam, che govorish anglijski, pogledni bloga na Jenna Phillips- tie e edna mn. jaka macka- mnogo trenira, no i postoianno se stremi da namira naj-razli4ni zdravoslovni neshta za jadene...
Mn. se nadiavam vsichko sus zdraveto ti da e nared!!!


Доста време се чудих - дали да отговарям или не, дали да бъда директна или да подходя към авторката по-меко или пък дали да не и тегля една майна, както и на целия блог и да си гледам кефа. Премислих обаче, че жената е истински загрижена за мен (за което благодаря - хубаво е да знаеш, юе има и непознати които ти мислят доброто) и че ми го пише това писмо не за да се заяжда с мен, а просто с цел да ми помогне. От друга страна си личи, че нито е наясно с Високо мазнинното хранене, нито с кондиционното трениране. Последното важи за 90% от населението. Затова прецених, че може би няма да е зле да й отговоря - публично.

и така,

Здравей,

благодя ти много за загрижеността - оценявам го истински. Както сигурно си разбрала - цикъла ми дойде на 25.08 без да променям съществено тренировъчния си режим както и хранителния такъв - единственото което промених в тази насока бе, че ограничих значително приема на кафе и млечни произведения. Всичко останало си беше същото. Осъзнавам, че за хората които не са запознати с материята - идеята за хранене с мазнини и протеин им се струва меко казано абсурдна. Но сега ще се оптам да ти обесня защо съм направила този избор. Както знаеш има 3 основни макронутриента: протеини, мазнини и въглехидрати. Протеините за тялото са като тухлите за една къща - те изграждат тъканите и костите, другите два макронутриента са източници на енергия. Надявам се няма нужда да се обесняваме защо ям месо - тоест протеини. Нали не искаш да строя къща без тухли?! Човек си набавя енергия от мазнини или от въглехидрати или от двете заедно. Нека да разгледаме какво се случва ако човек си набавя енергия от въглехидрати. Веднъж попаднали в кръвта въглехидратите се разграждат от глюкоза - стават на т.нар. кръвна захар. Тази захар обаче не може да бъде оставена да циркулира свободно в кръвта - тя има разяждащо действие върху стените на кръвоносните съдове. За целта тялото секретира инсулин - да изчисти кръвния поток. Инсулинът извежда глюкозата от кръвта ("очиства я"). След това има 2 варианта където може да попадне тази захар:
1. В мускулите и черния дроб под формата на глюкоген.
2. Под формата на мазнини, в мастната тъкан на тялото.
Глюкогенните депа на мускулите и тялото обаче имат лимит на съдържанието - 300 гр. Всичко останало, което е в повече се превръща в мазнини. Проблемът идва от това, че всички въглехидтати - бързи и бавни предизвикват същата реакция - тялото се стреми по възможно най-бърз начин да изчисти глюкозата от кръвта и освен ако не изпълняваш някакво физическо натоварване в момента, или пък си изпълнявал такова до момента, то глюкогенните ти депа ще са заредени. Разбрахме какво става когато са заредени - всичко допълнително отива там, където най-малко искаш. Мазнините от друга страна обаче не предизвикват инсулинова реакция. Като цяло мазнините се разграждат по съвсем различен начин. При тях самият процес на навлизане в кръвния поток е много по-бавен, тъй като мазнините се храносмилат много бавно. Дори и след като навлязат в кръвния поток, те нямат деструктивно действие върху стените - тоест не "дразнят" тялото и то не се стреми да се освободи така бързо от тяк както от глюкозата от въглехидратите. По този начин тялото си подсигурява бавен, стабилен и сигурен източник на енергия без да предизвиква инсулинова секреция. Сега стана ли ти ясно?
Да ти кажа ли какво става когато консумираш и въглехидрати и мазнини на едно хранене?
Ето я историята: мазнините не могат свободно да се придвижват в кръвта - те се транспортират от ензим, наречен липопротеин липаза. Този ензим се намира по стените на капилярите и когато мазнините навлизат в кръвта, той се"закача" за тях. Липазата разбива мазнините на по-малки съставни части - мастни киселини, така че да бъдат използвани от тъканите. Ако мастните киселини навлязат в мускулите, те се използват за енергия. Ако навлязат в мазнинната тъкан - те се преобразуват отново на мазнини и се трупат за бъдеяи нужди. Липопротеина липаза е отговорен за тренспортирането на мазнините до мускулната или до мазнинната тъкан. Когато концентрацията на този ензим е голяма в мускулната тъкан, то мазнините се транспортират до мускулите. Съответно - когато е по-голям в мазнинната - мазнините се транспортират до мазнинната тъкан. Инсулинът предизвиква голяма концентация на липопротеин липаза в мазнинната тъкан. Оттам нататък и сама можеш да си направиш изводите.
За риска от инфаркт, холестерола и мазнините - най-вече наситени животински такива е говорено много и почти всичко е пълен фалш. Идеята за връзката между средния прием на животински мазнини и честотата на случаите на инфаркт възниква перз 50те години и като неин основоположник се счита Др. Ансел Кийс с неговото изследване Seven Countries Study. Това което той прави е следното - избира селективно 7 страни с различен прием на мазнини. Поставя ги на графика и показва как с увеличаване на приема на животински мазнини сред различните нации, се увеличаша и честотата на смъртни случаи в следствие на инфарт сред тези нации. Това което д-р Кийс обаче пропуска да ни осведоми е, че в изследването влизат 21 страни и ако резултатите от всички страни се поставят на графика - линията е почти хоризонтална. В крайна сметка се оказва, че разликата в смъртността между нация, която консумира 40% от калорийния си прием от мазнини и такава която консумита 8% е... 0,2%! Разбираш ли, човекът просто селективно си е избрал резултатите, които са му удобни така че графиката да изглежда така както той иска. По-късни изследвания на П.Д.П Ууд (The Statistician, 30,1981) го разкритикуват и показват измамата му, но е вече е късно. The American Heart Association веюе така добре е осиновила тази идея, че се започвам кампании в прокламиране на диета бедна на мазнини, хапчета за понижаване на холестерола, чести посещения при доктора. Както и сама можеш да осъзнаеш, това е една доста печеливша индустрия - лекари, производители на лекарства, производители на храни и тн, всички те печелят от това. Ето как една лъжа с добър маркетинг и реклама се превръща в неоспорима в наши дни истина. Да продължим нататък - пред 1948г. (няколко години преди лъжата да стане толкова комерсиална) започва едно друго изследване - The Framingham study. Това проучване изследва 5000 мъже и вени от различни възрасти, които живеят в предградието на Бостън - Framingham. Това изследване продължаваи до момента с децата и внуците на първоначално иследваните. Проучването има за цел да изследва промените в здравословния статус на хората спрямо композицията на диетата им. Информацията, която произлиза от това надеждно проучване не посочва никаква връзка между поетите с храната мазнини и холестерол и смъртността поради сърдечни заболявания. Толкова за мазнините.
Сега за холестерола. Същото онова ми ти проучване доказва, че нивото на холестерола в кръвта не се влияе от холестерола поет с храната. Причината за отлагане на холестерол по стените на кръвоносните съдове е следната - глюкозата както ти обесних разяжда стените на съдовете. Високата концентрация на глюкоза (когато пиеш малко вода и ядеш много въглехидрати) води до яростна атака срещу тези стени. В резултат те изтъняват. Тялото противодейства като ги удебелява с натрупване на холестерол по тях. Така то се опитва да оправи щетите. Но да се обвинява холестерола да запушване на кръвоносните съдове е все едно да се обвинява полицията за извършване на престъпление само защото е присъствала на местоптрестъплението и присъства всеки път когато се случи престъпление.
Доста дълго стана. Но надявам се да си разбрала.

Сега да поговорим за щангите. Да, баба ми едва ли е вдигала (макар че щеше да е готино да имам баба lifter). Но за сметка на това баба ми не е и седяла пред компютъра. Селскостопанската работа е доста тежка физически. не знам дали някога ти се е налагало да извършаш нещо подобно, но цялото оране, копаене, сеене, косене, събиране на сено и така нататък не е шега работа. Хората са били на крак по цял ден. сега имаме машини и компютри. И тъй като сме създадени да се движим, а в ежедневието си се движим много малко, аз си добавям движение чрез тренировки. Тренираенто със свободни тежести развива пропорционално всички части на тялото, докато изолираното трениране на машини води до дисбаланс. Тренирането с тежести - клековете, тягата, нападите - това са движения които наподобяват естествените движения на тялото когато сядаш, ставаш, вдигаш нещо. Тренирането с много тежест и малко повторения води до мускулен тонус, функционалност и абсолютна сила. Надявам се осъзнаваш, че аз тренирам от доста време вече и затова тежестите ми са големи. Но те са съобразени с моите способности. Тренирам под наблюдението на личен инструктор. А това за сестра ти е пълна глупост, извинявай. Няма как за 1 седмица да направиш каквото и да, че да предизвикаш аменорея. Не е от тежестите.
И накрая - зеленчуци ям доста. Можеш да ми разгледаш дневните менюта в дневника в bb-team.org. Плодове не обичам. А и те изобщо не са толкова полезни колкото си мислиш.

Лек Ден :)

Венци

ПП ето ти малко за домашно
www.targetedbodysystems.com
http://spidersport.com/weight-control.php

2 коментара:

  1. Много голям текст за моите възможности на читател, но за радост още в началото видях, че тоя Милко пак е говорил някакви глупости ;-)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления, Венци!

    Просто нямам думи да изразя упоритостта и истинността на думите ти!

    За съжаление, малко са дамите като теб и горещо се надявам мнозина да те последват.

    Успех!
    С почит: Петя

    ОтговорИзтриване