неделя, 26 юли 2009 г.

Яйца


Едно от основните неща, които хапвам на ден - яйцата. Минимум 3 на ден - макс съм стигала и до 10.

За тези, които не ме познават, може би е добре да споделя, че в последните 4 месеца се храня високо мазнинно - ниско въглехиратно. За тези 4 месеца свалих близо 3% покожни мазнини - от 16.2 в началото, в момента съм 13,5. Но за ВМ- НВХ по-късно. Сега да се върнем обратно на яйцата.

Повечето хора избягват яйцата като храна - мазнини, холестерол едно, друго. Всички ние сме учени, че холестеролът е нащо адски лошо и трябва да се избягва по всякакъв начин. Това, мили ми другарчета е пълна глупост. Bullshit. Холестеролът участва в изграждането на клетъчните мембрани и синтеза на всички полови хормони. Искаме повече холестерол! А освен всичко друго наскоро се оказа, че холестерола който приемаме с храната не влияе на общия холестерол в тялото. Черният дроб сам си произвежда нужното количество холестерол, а този който влиза отвън .... излиза :) непокътнат. Добре де, ще кажете, какво аджеба става? Ами запушените кръвоносни съдове? Истината е, че високите нива на глюкоза и ниското водно съдържание на кръвната плазма разяждат стените на артериите - изтъняват ги. Тялото противодейства като трупа холестерол по стените, за да ги уплътни.
Искаме холестерол. Искаме вода. Не искаме захар!

Има и други луди - те пък ядат само белтъците. Когато махнете жълтъка от яйцето - 100% от мастноразтворимите витамини се губят, а това е доста сериозна порция витамини А, D,E, K и каротеноиди. Тези мастноразтворими витамини правят с вас повеяе неща отколкото можете да си представите - засилват имунната ви система, намаляват риска от рак, пазят костите, зъжите и кожата здрави, подпомагат функциите на щитовидната жлеза, намаляват пагубните последствия от диабет и подпомагат здравословното развитие на децата. Жълтъкът съдържа 99% от количестото цинк, 90% от калция и 95% от фолиевата киселина в едно яйце. Готино а? Съшите онези луди дето я махат тази хубавина от яйцето си мислят, че в белтъка има само протеин, а в жълтъка само мазнини. Пак яко са се объркали - 43% от общия протеин на 1 яйце се намира в жълтъка. А освен всичко друго и балансират общият амино профил. Белтъците ако се консумират отделно биха могли да бъдат опасни - те водят до дефицит в биотина. Ако се консумира цялото яйце обаче - no problem, dear.

Днес си намерих хубави домашни яйца от едно село до София - радвах им се като малко дете. Нямам търпение утре сутрин да закуся с омлет от домашни яйца, обилно количество масло, гъби и чушки. Това гарнирано с едно кафе е перфектният старт на деня за мен.

Искате ли здраво, силно и красиво тяло - яжте яйца, яжте месо, сланина, масло - яжте всички онези прости и чисти храни, които баба ви е яла. И нейната баба също. Вдигайте щанги, бягайте, скачайте, бъдете колкото се може по-близко до природата и до естествените фунции и нужди на човешкото тяло. Истината е в простите неща.


Няма коментари:

Публикуване на коментар