неделя, 25 октомври 2009 г.

The art of simplicity


Хлябът, за или против. Аз като средностатистически човек съм отгледана с хляб - винаги е присъствал на масата. Белият хляб, мисля, че не си струва да го обсъждаме. Черният купешки - дали е черен, дали е хляб изобщо? А дали е храна? Не е ясно - та да обощим хлабът от магазина без значение бял, черен, пембян е "нехрана". При мен нещата се делят на храна и нехрана.
Храната те храни. Нехраната те убива.

Хлябът може и да бъде храна. Истински хляб. Без мая. С квас.

Знаете ли как се прави хляб с квас?

Хлябът с квас е предшественик на хляба с мая - но поради привидната му сложност хората предпочитат да използват мая. Лошата новина обаче е, че маята убива доста голяма част от послезните нутриенти на зърното, както и ензимите. Истинският хляб е с квас - прави се така, както винаги се е правил, от време оно.... Квасеният хляб освен това е много по-беден на фитати, които са анти-нутриенти. Тоест вещества, които не ви позволяват да усвоите полезните нутриенти. Хлябът с мая се храносмила по-трудно, по-лесно се разваля и понякога е леко безвскусен. Мда, както почти всяка модернизация в областта на хранителното производсто маята колкото и да е услеснение, толкова е и безполезна и дори опасна за вас. Има много хора, които са алергични към мая.

Мен обаче ми се ядеше боб :) Бобец. А боб без хляб, не става някак си....

И се подготвих. За да направите хляб с квас ви трябва единствено търпение. Иначе не е кой знае колко трудно. Казват, че е хубаво да му говорите, и аз на моя му говорих. Практически ви трябват:

Mелачка за зърна (може и такава за кафе - аз си намерих една 30 годишна. Vintage. Но свърши идеална работа. Та значи - истинска машинка.

Ръж на зърна 750 гр

3 чаши вода

2 стъклени купи


Хубаво е да не купувате вече смелено брашно, защото зърнените храни се окисляват, и пак историята с фитатите.


Смилате 2 чаши брашно(2 чашо готов продукт, не зърно).

В едната купа смесвате 2 чаши брашно и 3 чави вода.

Покривате го с кухненска кърпа, връзвате го и го оставяте на стайна температура, но трябва да е на топло.



В продължение на 6 дни прехвърляте всеки ден в чистата купа и прибавяте по още една чаша брашно и още вода, така че сместа да е с течна консистенция. Брашното ще започне да фрементира.

Ето тук почвате да му говорите. Брашното става на балончета :)

След 7 дни ще се успокои.

Дотук добре. Направихме квас.



После ни трябва хляб.
1,5 кг брашно от лимец - пак прясно смелено (вид едра пшеница, богата е на желязо)
морска сол на кристали - 2 сл
по желание орехи и розмарин (аз сложих)
Събота вечер скожих солта в купата с квас, и разбърках докато се разтвори, и след това започнах да прибавям брашно от лимец. Митко мели, аз бъркам. Тандем. И така 13 чаши брашно. Събота вечер, ние правим хляб. Иди че разбери, луда работа. Е началото се бърка лесно, но после - ела да видиш. После месиш- месенето е голяма работа. 15 минути. Заболя ме рамото. Тренирах. Накрая прибавих орехите и розмарина.

Оформих го на малки хлебчета, а тях оставих в намазана с масло тава. Лека нощ. Една нощ хлебчетата си почиват, а на сутринта да двойни.

После 1 час на 170 гр. И, добро утро, вече си имаме пресен, топъл, хрупкав хляб.

Закуска от топъл хляб от лимец, домашни масло и мед. И едно хубаво кафе.
После един кросфит и доброто старо чистене.
И после обещания боб с наденица.
Real food fo real people.









3 коментара:

  1. Яката работа :) И голямото търпение :)
    Ще се хванеш ли пак да си правиш такъв хляб?

    ОтговорИзтриване
  2. Дам :) След като 1вата доза бе изпдена в рамките на по-малко от 24 часа, имам ли избор? Кваста вече се прави

    ОтговорИзтриване
  3. Такааа, знам, че е отдавна писано това, но се надявам авторката да види коментара.
    Аз мн се ентусиазирах да пробвам такъв хляб...
    Дотолкова, че си купих кафемелачка и разучих как са тези думи на немски, за да мога да напазарувам. Обаче не ми е ясно това с местенето от една купа в друга... И защо се прибавя постепенно всеки ден по една чаша с новосмелена ръж?
    Благодаря предварително за разяснението.
    Поздрави,
    Маги

    ОтговорИзтриване