сряда, 19 август 2009 г.

On the track

В духа на Световното по лека атлетика (хм, този Болт е толкова добър, че чак нагарча), напоследък тренировъчната ми програма е ориентирана повече към бегови упражнения. За разлика от повечето хора обаче, аз не прекарвам по 5-6 часа на стадиона подрусвайки се в тръс. Много е скучно така бе хорааа - никаква драма няма, не знам как издържате. А и смисъл голям няма, честно казано - както при всички кардио тренировки с еднакво постоянно темпо. Ок, съгласна съм, смисъл от движение винаги има - ако ще и да е чистене из вкъщи, но тук говорим за оптимизация на "изгубеното време". Да кажем, че можете да отделите 45 мин за спорт. Доста по-разумно ще е в тези 45 мин да направите комбинация от крос/спринт/бегови упражнения, отколкото обикновен крос. Със сигурност ще изгорите повече калории и ще се натоватие повече. А нали това е целта? Макар че пък има и хора които тичат и тренират "за раздвижване" (ако сте от тези хора, време е да напуснете този блог). Както и да е да се върнем на интервалното кардио - защото спринтовете са точно това.
Интервалното кардио натоварва и аеробната и анаеробната система в човешкото тяло. По време на интервала с високо напрежение, анаеробната система използва енергията складирана в мускулите под формата на гликоген. Анаеробната система работи без наличието на кислород. Остатъчния продукт от преобразуването на гликогена в енергия е млечната киселина - тя е и виновник за мускулните трески. По време на високоинтензивните интервали млечната киселина се натрупва и атлетът навлиза в кислороден недостиг. По време на нискоинтензивния интервал, сърцето и белите дробове се опитват да компенсират този недостиг и да разградят млечната киселина. В този интервал аеробната система се включва в действие като използва кислород и преобразува мазнините ни в източник на енергия.
Според проучване на American College of Sports Medicine, интервалното натоварване гори много повече калории по време на самото натоварване както и след като тренировката е приключила, в сравнение с обикновения крос.

Обяснихме се защо. Сега ще се обясним и как. :)

Вчерашната ми тренировка беше следната:
Отскоци - 3х10
Високо коляно - 3х30 м
Високо коляно към спринт: 3х50 м
Спринт: 10х50 м
Стабилизиращи упражнения за корем
Общо: 50 мин

Постигнат ефект: Тежко дишане, много обилно изпотяване и мускулна треска на прасците днес.

Лек ви ден.

Няма коментари:

Публикуване на коментар